De zoektocht

Weet wat u wilt:

Uw volgende woning zoeken is ronduit spannend! U bent op zoek naar de plaats waar u de komende jaren zult wonen, leven, werken,… Ga daarom niet over één nacht ijs. Denk goed na over die elementen waaraan de woning voor u en uw gezinsleden moet beantwoorden. Gemiddeld spenderen wij meer tijd op het werk en andere activiteiten dan thuis. Daarom is ‘thuis’ voor de moderne mens vooral een plaats om tot rust te komen en u voor te bereiden op een volgende dag. Hoe u woont zegt ook iets over wie u bent. Volgende handige vragen helpen u bij het afbakenen welke woning het meest geschikt is. U kunt deze door elk gezinslid individueel laten beantwoorden en dan samenleggen:

 • Hoeveel tijd besteed ik thuis?
 • Wanneer ik thuis ben, wat doe ik dan meestal?
 • Is werken in de tuin voor mij een ontspanning?
 • Stadsdrukte of landelijke kalmte?
 • Rijd ik graag met de auto?
 • Hoeveel auto’s willen wij in ons gezin erop nahouden?
 • ...

Zoeken is één van de meest spannende fases:

Hoe vreemd het ook mag klinken, in het internettijdperk hebben kopers vaak geen overzichtelijk beeld van de eigendommen die te koop komen binnen hun zoekgebied.

 • Online Media:

  U kunt googelen of op grote immoportalen grasduinen. Weet ook dat u op deze portalen vaak een ‘schrijf u in’-functie hebt waardoor u automatisch via email op de hoogte gehouden wordt van nieuw aangekomen aanbod. Enkele tips: www.immovast.be, www.aha.be, www.immoweb.be, www.vitrine.be, www.hebbes.be, www.vlan.be
 • Kranten:

  Het blijft een aangename bezigheid. Op zondagochtend bij een kop koffie door de advertenties bladeren. Het aanbod in de kranten is weliswaar niet representatief voor de volledige markt maar is doorgaans wel lokaal. Het geeft u eveneens een beeld over welke vraagprijzen courant zijn in uw buurt. U leert er ook welke makelaars in uw buurt actief zijn.
 • Makelaars:

  De makelaar is uitgegroeid tot de meest aangesproken partner voor woningverkoop in België. Grotere makelaarskantoren hebben bijzonder veel aanbod op hun eigen website. Vaak gaat het om aanbod dat u niet onmiddellijk op de grote immoportalen terugvindt. Daarom is het ook nuttig deze websites in het vizier te houden. Als het goed is vindt u er ook een ‘schrijf u in’-functie waardoor u automatisch via email op de hoogte gehouden wordt van aanbod dat aan uw zoekcriteria beantwoordt.
 • Familie, vrienden en kennissen:

  Niet te verwaarlozen. Vele mensen verhuizen naar een andere woning of appartement in hun onmiddellijke omgeving. Als u dat van plan bent is het nuttig familie, vrienden en kennissen hiervan op de hoogte te stellen. Zij vertellen het verder en komen vaak met goede tips over de brug.
 • Social media:

  Facebook, Twitter, … als u er op de informatiesnelweg een grote vriendenkring op nahoudt kan het nuttig zijn daar ook te vertellen over uw zoektocht. Weet wel, als veel mensen het lezen kunnen er ook veel reacties komen. Niet alle reacties zullen even nuttig zijn. De geoefende chatter kan hier weg mee?

Hoe vergelijk je woningen of appartementen onderling?

U kunt beginnen met een lijst van de feitelijke informatie te maken : prijs, m2 bewoonbaar, m2 terrein, belastingen, verwachte aflossing, kosten om de woning in gebruik te nemen of te verbouwen, kosten woon-werkverkeer, … Hierbij zijn er verschillende partijen die u graag nuttige informatie verschaffen. Uw bankier zal graag toelichten wat voor u haalbaar is en niet, een aannemer kan reeds een voorlopige schatting maken van kosten die eventuele veranderingswerken met zich meebrengen, de interieurarchitect zal graag een creatieve oefening met u doen, … In de massa informatie die u te verwerken krijgt tijdens uw zoektocht is het nuttig één vertrouwenspersoon te hebben die u meehelpt alle informatie te groeperen en objectiveren. Anno 2010 bekwamen meer en meer makelaars zich in deze rol, de rol van de vastgoedcoach.

Wat is de juiste prijs?

Maak steeds een onderscheid tussen de technische waarde en de marktwaarde. De technische waarde omschrijft de kost die het met zich zou meebrengen om bijvoorbeeld de woning opnieuw op te bouwen na een totale brand. Als koper is de marktwaarde veel belangrijker. U wilt namelijk zeker zijn dat u geen slechte investering doet. In een normale markt zal een eigendom steeds gestaag in waarde toenemen op voorwaarde dat de woning normaal onderhouden wordt. Opgelet: als u vandaag een woning 10% duurder koopt dan de werkelijke waarde, en de waardetoename in vastgoed is gemiddeld 4,5% per jaar, zal het in theorie bijna 2,5 jaar duren vooraleer u bij een verkoop dezelfde prijs zult krijgen als de prijs die u betaalde. Denk dus goed na alvorens toe te happen. De geafficheerde prijzen voor woningen zijn soms vraagprijzen waarbij de verkoper hoger inzet dan de werkelijke verkoopprijs die hij of zij wil bekomen. Het is voor een particulier niet eenvoudig in te schatten welke de echte marktwaarde van een eigendom is. Professionals gebruiken hiervoor diverse calculatietechnieken met vergelijkingspunten. Het is meestal niet verstandig op eigen houtje te handelen.

Uitbreidingsmogelijkheden:

Het potentieel van een woning gaat vaak een stuk verder dan wat u ziet. Het is belangrijk u vooraf te bevragen bij de gemeente welke de uitbreidingsmogelijkheden van een bepaald pand zijn. Als het pand aangeboden wordt via een erkend makelaarskantoor zal de betrokken makelaar reeds bepaalde info kunnen verschaffen. Om de mogelijkheden grondig en met zekerheid vast te leggen is het nuttig terug te vallen op gespecialiseerde dienstverleners. Een architect/interieurarchitect en een vastgoedcoach bieden doorgaans sluitende antwoorden op juridisch en creatief vlak.

Bouwtechnische evaluatie van een woning:

U koopt een eigendom steeds met de ‘zichtbare en onzichtbare gebreken’. Hoewel de wetgever door middel van attesten en certificaten ernaar streeft de consument zo volledig en juist mogelijk te informeren blijft de kandidaat-koper toch onwetend op vele vlakken. Fundamenten, onderkeldering, staat van houten structuren, de kwaliteit van tussentijdse verbeteringen aan de woning, ...

Kopen in een medeëigendom:

Wanneer u een appartement koopt in een gebouw betekent dit dat bepaalde onderdelen van het gebouw door de verschillende eigenaars zullen benut worden. We denken bvb. aan een traphal, lift, gemeenschappelijke tuin en aanplantingen, … U wordt op dat moment ‘medeëigenaar’. Recent werd de nieuwe Wet Medeëigendom bekrachtigd. Deze voorziet uitvoerig in de specifieke spelregels die gelden binnen deze juridisch complexe wereld. Voor de koper is het van belang te weten dat bij elke medeëigendom een ‘basisakte’ en ‘reglement van medeëigendom’ horen die duidelijk de verdeling van verantwoordelijkheden en lasten per eigendom omschrijven. Daarnaast heeft elk gebouw ook een Syndicus die de verantwoordelijkheid heeft het reilen en zeilen binnen de medeëigendom in goede banen te leiden. Bij elk appartement hoort doorgaans ook een werk- en reservekapitaal. Als koper mag u niet vergeten vragen naar eventuele goedgekeurde en/of nog uit te voeren werken aan de gemene delen van het gebouw.

Woongids najaar 2017
Woongids najaar 2017 Lees Live

Website by Medialoft